Måla dörrar

Ge dina gamla dörrar ett nytt liv. Hela huset får ett lyft om slitna dörrar fräschas upp och målas. Det är inte svårt att få ett bra resultat, men du måste vara noggrann.

Vi ger dig våra bästa tips för hur du får både spegeldörrar och släta dörrar fina. Se till att använda rätt verktyg så blir det slätt och fint.

Du behöver:

 • Målartvätt
 • Grundfärg
 • Målarfärg

Verktyg:

Så här gör du:


Släta dörrar

 1. Skruva bort allt som inte ska målas, som handtag och beslag.

 2. Du kan välja att haka av dörren. Lägg i så fall skyddsplast under och luta den mot en vägg. Finns inte möjlighet till detta låter du den sitta kvar.

 3. Tvätta dörren med målartvätt för att få bort fett och smuts.

 4. Om dörren är blank är det bra att slipa den med ett fint sandpapper.
  Damma då av ytan ordentligt innan du börjar måla.

 5. Måla kanterna på dörren med lackpenseln Om det kommer färg på framsidan och baksidan på dörren, torka direkt med en fuktad trasa så att färgen inte torkar och bildar klumpar.

 6. Måla sedan dörren. Enklast är att använda en miniroller av filt, och sedan släta ut färgen med en moddlare, en bred platt pensel.
  Dela upp dörren i tre sektioner, börja längst ner och måla uppåt. Rolla först en tredjedel av dörren, och släta efter med den breda penseln, och gå sedan vidare till nästa tredjedel.
  Eftersläta uppifrån och ned. Det syns inte var du lyfter penseln, men det syns var du sätter ner den i våt färg. Om du väntar för länge med att eftersläta finns det risk att färgen hinner torka och det blir randigt.

 7. När du målar översta tredjedelen är ett bra tips att släta med penseln på tvären istället för uppifrån och ned, så slipper du rinningar.
  Börja annars någon millimeter under överkanten på dörren, risken är annars att du ”skrapar av” färg på kanten av dörren, som sedan börjar rinna neråt.

 8. Följ färgens instruktioner om torktid och antal lager. 

Spegeldörrar


Följ steg stegen för släta dörrar ovan, men måla lister och speglar först. Måla sedan över, mellan och under speglarna, och till sist sidorna på dörren.  

Sätt tillbaka dörren och skruva dit handtag och beslag igen. Grattis till din nya fina dörr! 


Tänk på:

 • Underarbetet är viktigt. Ett dåligt underarbete gör resultatet dåligt. Räkna med att två tredjedelar av tiden ska läggas på underarbete. En lite för grov slipning blir svår att dölja med färgen, slipdragen kommer att synas.
 • Tänk på att ha bra belysning. Ofta målar man under hösten/vintern och då är det ännu sämre belysning. Dålig belysning ger lätt ett ojämnt resultat, så sätt upp en extra lampa.


Lycka till!