VANLIGA FRÅGOR

Frågor om någon produkt? Få svaren direkt här: VANLIGA FRÅGOR & SVAR
Hittade du inte just din fråga-&-svar? Ställ den här. Frågor besvaras Må-Fre mellan 08-16.

 

Skriv din fråga här

Fräscha upp gamla utemöbler

Nu är det dags att ta fram trädgårdsmöblerna och göra i ordning dem för en ny säsong. Genom att ta god hand om dina utemöbler håller du dem fräscha och fina längre.

Vårsolen värmer och det hög tid att börja förbereda uteplatsen inför sommaren. Utemöblerna ska plockas fram och rengöras, om du inte gjorde det innan vinterförvaringen. Efter rengöringen ska du inspektera ytorna och se att det inte är skadat.

Mögel och alger
För att få bort feta luftföroreningar, mögelsporer och grönalger på träytor räcker det ofta att tvätta med ljummet vatten och hustvätt. För bästa resultat låt lösningen verka ett par minuter innan du börjar skrubba, och skölj därefter ordentligt med vatten. Använd gärna en högtryckstvätt, men tänk på att anpassa trycket så att du inte ruggar upp ytan. Trärena ytor ska torka några dagar och sedan behandlas med olja för att ge tillbaka träet ett friskt utseende. Undvik att olja in utemöblerna en solig dag, för då hinner inte oljan tränga ner ordentligt. Oljan förhindrar inte om du senare väljer att måla möblerna.

Renovering
Om möblerna har några år på nacken och kanske inte fått den omvårdnad de kräver så kan en renovering vara ett alternativ till att köpa nytt. Börja med grundlig tvätt, men använd inte tvättmedel som innehåller tvål. Borsta ordentlig rent, och skölj därefter noga så inga tvättmedelrester blir kvar. Passa på att skrapa bort lös färg medan ytan är våt, eftersom det underlättar jobbet. När träet torkat kan du olja in möblerna eller skrapa bort lösa färgrester och slipa och grunda med  t ex halvblank oljefärg, men vilken utomhusfärg som helst fungerar. När arbetet är klart kan du känna dig stolt över vad du åstadkommit och tänka på vad det skulle ha kostat med hantverkare eller nya utemöbler.