VANLIGA FRÅGOR

Frågor om någon produkt? Få svaren direkt här: VANLIGA FRÅGOR & SVAR
Hittade du inte just din fråga-&-svar? Ställ den här. Frågor besvaras Må-Fre mellan 08-16.

 

Skriv din fråga här

Frågor & svar


Wood Protection kan göra underverk för din altan eller andra träytor. Kanske har du frågor om Wood Protection som du vill ha svar på direkt. Ta några sekunder och läs de vanligaste frågorna och svaren här nedan. Hittar du inte din fråga här, kontakta Kundservice så får du hjälp.



VARFÖR ska jag använda systemet och vad gör det för mig – på kort och på lång sikt?

Först och främst sparar du in tid på att inte olja in din altan, trappa eller liknande träkonstruktioner varje år. Det första du märker efter behandling är att du får en renare yta, fri från alger, mögel, svamp mm. Sedan succesivt under ett par månader blir träytan vackert silvergrå. På längre sikt märker du att du fortsatt har en vacker och lättskött yta som inte kräver en massa arbete inför varje säsong. Du kommer också få en träyta som håller längre.

JAG VILL HA en vacker grå yta. Hur blir det och hur fort går det?

Gråheten ökar med tiden och om ytan ligger i solen så sker det snabbare än i skuggan. Hur lång tid det tar att få fram den gråa tonen beror på mängden sol som kommer åt ytan, men ungefär 1-3 månader är ett bra riktmärke. Sedan fortsätter denna process succesivt under ytterligare ett par månader. Den gråa tonen är bestående.

NÄR bör jag göra behandlingen med Wood Protection?


Bästa tiden för behandling är på våren och fram till och med juli/augusti då den relativa luftfuktigheten är som lägst, men behandlingen kan göras så länge det förväntas uppehållsväder i ett par tre dagar. Det får inte regna under eller direkt efter behandlingen för att produkten ska kunna tränga in i träet och få full effekt. Om det börjar regna under eller direkt efter behandlingen rekommenderar vi att ytan om möjligt täckts över tills regnet upphört och behandlingen torkat in i träet.

FINNS DET PRAKTISKA RÅD att tänka på samt saker man absolut ska undvika?

Produkterna etsar på aluminium och glas. Tänk därför på att alltid skydda dessa ytor så att det inte kommer skvätt och stänk på dem. Om det ändå gör det, skölj då av direkt med vatten. Båda produkterna kan även vara irriterande för ögon och hud, varför vi rekommenderar handskar och ögonskydd när du arbetar med dem. Observera också att produkterna inte får förvaras under + 5°C.
 
Produkterna ska inte användas inomhus och undvik även inglasade uterum där träytorna aldrig utsätts för väder och vind. Detta trä har ingen uppsugningsförmåga vilket gör att Wood Protection-behandlingen inte kan tränga in i träet.
 
Det är även mycket viktigt att se till att all träolja är borttagen innan ytan behandlas med Wood Protection. Annars kommer den att tränga upp i efterhand och ge fläckar på ytan. Är du osäker över om du fått bort all träolja kan du avvakta med TRÄSKYDD ALTAN ca 1 vecka och se om olja tränger upp efter behandling med TRÄRENGÖRING ALTAN. Rengör i så fall en omgång till med TRÄRENGÖRING ALTAN.

FUNGERAR behandlingen på alla träslag?

Ja, den fungerar på alla träslag anpassade för användning utomhus, men ju hårdare trä desto mindre av vätskan tränger ner på djupet i träets struktur. Vi rekommenderar att nytt tryckimpregnerat helst ska ha varit utsatt för väder och vind över minst en vinter, helst 2 vintrar, innan behandling. Detta för att de giftiga ämnen som finns i impregneringen ska lakas ur vilka annars kan hämma att kiselteknologin i Wood Protection får full effekt. Såväl nytt obehandlat trä liksom allt gammalt trä går att behandla på en gång.

Du kan dock INTE använda Wood Protection på ex helt obehandlad furu då det inte är anpassat för användning utomhus och istället riskerar du att få blåträ (har dock inget med Wood Protection att göra utan en konsekvens av att träet inte är förberett för användning utomhus). Är du osäker, fråga din lokala trähandel om vilka material som är anpassade för utomhusbruk.

VILKA komplikationer eller avvikelser kan förekomma?

En vitaktig yta kan uppstå på kärnvirke. Det är som att måla med färg på kvistar eller en hyvlad träyta, behandlingen lägger sig ovanpå ytan och tränger inte ner i träets fibrer då ytan är för ”tät” eller glatt för att ta upp vätskan. Samma sak kan uppstå även på övrigt virke när träet blivit mättat av behandlingen. Det är inget farligt eller felaktigt och i båda fallen kan man ta bort den vita ytan med hjälp av vatten och/eller en borste, annars tar regnet succesivt hand om detta överskott.

HUR länge håller behandlingen?

Ifall ytan behandlas med hela Wood Protection-systemet enligt instruktion kan den behandlade ytan förstärkas upp till 10 år, men den totala livslängden beror helt på träets kvalitet, ålder och skick före behandlingen samt geografiskt läge.

BEHÖVS något underhåll för att ge behandlingen längre livslängd?

Vi rekommenderar att du tar bort löst sittande smuts som kan uppstå efter vintern liksom nedfall från atmosfären, antingen med en borste och/eller vattenslang, samt vid behov med hjälp av TRÄRENGÖRING ALTAN. Börja i så fall med att späda ut den med lika delar vatten. Skulle du vilja förstärka någon del av ytan med TRÄSKYDD ALTAN så går det bra då det inte blir några kanter eller liknande.

GÅR DET ATT MÅLA ovanpå den behandlade ytan?

Ja, det går att måla ovanpå den målade ytan om det behovet skulle uppstå. Silikatfärg är den typ av färg som bygger på liknande teknik som produkterna i Wood Protection vilket innebär att de är kemiskt kompatibla. Vid målning med andra färger är vår rekommendation att du testar dig fram. Vi har inga uppgifter om hur skyddet påverkas av övermålning med färg och ger inga garantier för att skyddet kvarstår.

GÅR DET ATT ANVÄNDA TRÄRENGÖRING ALTAN som vanlig terrasstvätt?

TRÄRENGÖRING ALTAN och TRÄSKYDD ALTAN är framtagna för att använda tillsammans. Vill man använda TRÄRENGÖRING ALTAN som rengöring och sedan lägger på träolja är det viktigt att skölja av väldigt noga efter rengöringen och därefter låta ytan torka upp ordenligt för att träoljan ska kunna tränga in.

TILL PRODUKT
HITTA ÅF
BROSCHYR