VANLIGA FRÅGOR

Frågor om någon produkt? Få svaren direkt här: VANLIGA FRÅGOR & SVAR
Hittade du inte just din fråga-&-svar? Ställ den här. Frågor besvaras Må-Fre mellan 08-16.

 

Skriv din fråga här

safddsad

Tips & Råd

Ska du måla? Här kommer bra matnyttiga tips för ett lyckat resultat. Vad behöver jag, hur ska jag göra steg-för-steg – det mesta finns sammanställt i den här snabbguiden. Tipsen hittar du under respektive område här nedan. Vill du läsa mer om Mästers måleriverktyg, KIKA HÄR

 • PENSLAR – BRA ATT VETA
  • INLEDNING ...

   Valet av pensel är viktigt för att du ska få ett bra resultat. En pensel av hög kvalitet har bättre ergonomi, håller mer färg och lägger på färgen jämnare.

   För att det ska bli lättare att hitta "rätt" kvalitetsnivå är alla Mästers penslar indelade i tre olika kategorier: Guld, Silver och Brons. Det är viktigt att du väljer rätt pensel för ditt behov.

  • FÖRDELAR MED ATT VÄLJA EN PENSEL AV HÖG KVALITET ...

   1. SPARA TID
   Håller mer färg, du behöver inte doppa penseln i färgburken lika ofta. Vid en husmålning kan du spara upp till 40% av tiden!

   2. JÄMNT OCH HÅLLBART
   Lägger på färgen jämnare. Resultatet blir mer hållbart och förstås snyggare.

   3. BÄTTRE FÖR KROPPEN
   Har bättre ergonomi. Du sparar på kroppen och får en skönare målningsupplevelse.

   Dessa faktorer gör arbetet enklare, snabbare och snyggare. Om du ska måla en yta som syns bra och du har köpt dyr färg är det mycket värt att satsa på en pensel som ger ett bra resultat.
   Det är viktigt att du väljer rätt pensel för ditt behov. Om du ska lasera behöver du en lasyrpensel som är anpassad för att ta upp och lägga ut just tunna färger. Ska du måla med rödfärg orkar inte en vanlig fasadpensel dra ut färgen, utan du behöver en rödfärgspensel. Av etiketterna på våra penslar framgår vad penseln är till för, för att underlätta för dig att välja rätt.

  • DE TRE OLIKA BORSTTYPERNA

   Det finns tre olika typer av borstar

   1. Naturborst
   2. Syntetborst
   3. Blandborst

  • NATURBORST – Kännetecken, ursprung & kvalitet ...

   Fördelar: håller mycket färg, lägger på mycket färg och droppar inte

   Nackdelar: kräver omsorg, slits lätt, blir ofta inte lika jämnt resultat som syntetborst.

   Ursprung och kvalitet: Naturborst kommer från kinesiska svin. Borsten handplockas och skiljer sig mycket i kvalitet beroende på var svinen finns, vad de äter, vilket klimatet är, etc. Borst från svin som lever högt över havet växer långsamt och står emot vattnets negativa inverkan bättre. En sådan typ av borst är Chungking Best Sichuan, som vi använder i vår Proffs-serie. Den högsta kvalitetsgraderingen av naturborst är 90-tops, vilket innebär att 90% av stråna går ända ut i toppen. Det är lättare att hitta korta strån än långa, därför blir det dyrare när penseln mest ska innehålla så långa strån.

  • NATURBORST – Utseende och uppbyggnad ...

   Naturborst finns i tre varianter; svart, ljus eller grå. Borsten är uppbyggda med små hullingar, som gör att det tar upp mycket färg. De droppar då inte så mycket och är bra för även tunna färger, som olja och lasyr.

  • NATURBORST – Egenskaper vid målning ...

   Penslar med naturborst lägger på tjocka lager färg med god utslätning. Detta gör att naturborstpenseln traditionellt sätt är måleriets favorit. Men naturborst kräver omsorg för att inte absorbera för mycket vatten, vilket kan innebära tappad spänst. Detta gäller dock främst naturborst av sämre kvalitet.

  • SYNTETBORST – Kännetecken ...

   Fördelar: mer slitstarkt än naturborst, lättare att rengöra i vatten. Ger ett slätare resultat.

   Nackdelar: håller inte lika mycket färg som naturborst, kan droppa mer

   Fler och fler penslar innehåller syntetborst. Det beror på att .. och att färgerna i allt större grad blir vattenburna.

  • SYNTETBORST – Utseende och uppbyggnad ...

   Det finns många olika typer av syntetborst. De bästa sorterna av syntetborst har likheter med naturborsten, som bland annat kluvna toppar som gör att färgen hålls i penseln. Borsten är ihåliga för att hålla spänst. Syntetborsten i vår proffs-serie är av högre kvalitet än syntetborsten i vår kvalité-serie.

  • BLANDBORST ...

   Blandborst är en kombination av syntet- och naturborst. Denna typ av borst är särskilt populär för utomhuspenslar.

   Blandborst kombinerar de goda egenskaperna hos både naturborsten och syntetborsten.
   De längsta stråna är ofta av syntet, för att penseln ska få god slitstyrka.

   Naturborsten i en pensel med blandborst är något kortare än syntetborsten, och finns med för att penseln ska hålla mer färg. En penseln med blandborst kan användas för de flesta typer av färger och ses som en allroundpensel.

 • ROLLERS – BRA ATT VETA
  • INLEDNING ...

   En roller kan användas för de flesta målerijobb. Ofta kan du jobba snabbare med roller än med pensel, eftersom färgen läggs på snabbare och jämnare.

   I många fall är det bra att först använda en roller för att få på färg, och sedan använda pensel som efterslätare och för att hjälpa färgen att tränga in i ytan.

  • VILKEN ROLLER SKA JAG VÄLJA ...

   Vi har rollers för alla färgtyper och ytor. Viktigt när det gäller val av roller är att tänka på vilken färg man ska använda och vilken yta man vill ha.

   En roller med lång "lugg" ger ofta en grov yta, medan en med kort lugg ger en fin yta. Vid målning av tak vill man kanske ha en grövre yta än om det är en kökslucka som målas. Läs på våra förpackningar eller här på hemsidan för att se vilken yta rollern ger och vilken typ av färg den passar till.

   Generellt när det gäller rollers så gäller att du får vad du betalar för. Det som gör att en billig roller inte är lika bra som en med bättre kvalitet är att den billiga rollern inte tar upp lika mycket färg när den doppas i tråget eller i burken, och att den inte lägger ut färg lika bra. En billig roller håller heller inte måttet lika länge som en roller av bra kvalitet.

  • VILKEN RULLE PASSAR TILL VAD? DEL 1

   ULLON – för tak, vägg, utomhus, ojämna ytor. Lägger på mycket färg, ger grov yta.

   PERLON – allround-roller, perfekt för väggar, ger medelgrov yta.

   FINLON – speciellt framtagen för matta väggfärger, ger fin yta.

   GOLVLACKRULLE – för golvlack och olja. Ger fin yta.

   MATT – för jämna ytor, bra till matta färger (vägg/golv). Luddar ej. Ger fin yta.

   MICRON – ger mycket jämn yta – nästan som Filt men tar upp mer färg. Även mycket lämplig för tunna färger. Bra för väggfärger/lacker.

   FILT – för lackfärger, vid målning av t.ex. snickerier, dörrar. etc. Ger fin yta.

  • VILKEN RULLE PASSAR TILL VAD? DEL 2

   MOHAIR – för lackfärger, vid målning av t.ex. köksluckor. Tål lösningsmedel. Ger fin yta.

   SUPERFILT – för stål, järn, glasfiber och epoxy-arbeten.

   FASAD – för fasadputs, ohyvlat virke och andra grova ytor. Luddar ej. Perfekt för utomhusmålning. Ger grov yta.

   LAMMSKINN – för silikatfärger och fasadmålning, skall ej förvaras i vatten.

   SSTRUKTUR – för strukturfärger, inomhusputs mm.

   MOLTOPREN – för lackfärger, ger fin yta.

 • MÅLA INNE – VÄGG
  • INLEDNING ...

   Att måla om väggarna i ett rum är ett lätt sätt att förändra med tydligt resultat.

   Tänk på att när väggarna är nymålade syns det lättare om taket inte har målats på länge. Därför kan det vara smart att fundera på om även taket behöver målas om, och i så fall ska det göras innan väggmålningen. Då slipper du onödigt stänk på nymålade ytor.

  • DET HÄR BEHÖVER DU ...

   – Målartvätt
   – Väggfärg
   – Väggspackel

   VERKTYG:
   – Handskar
   – Svamp (för tvätt)
   – Bredspackel (för större spackelarbeten)
   – Japanspackel (för mindre arbeten, typ tavelhål)
   – Golvpapp/Täckplast/fleece
   – Rollerset
   – Förlängningsskaft
   – Minirollerset (där stora rullen inte kommer åt)
   – Pensel (för trånga utrymmen)
   – Maskeringstejp
   – Slippapper

  • VAD HAR DU FÖR UNDERLAG? ...

   Vad har du för underlag? För att resultatet ska bli bra krävs en jämn och ren yta. Har du ny vägg, spånskiva/gipsskiva måste du förstärka skarvarna med skarvremsa och spackla över. Vinyltapeter förgrundar du med V-slip eller liknande och textiltapeter grundar du med V.I.P alt I-tak Alkyd eller liknande för att undvika krympning. Putsytor grundar du med V.I.P eller liknande för att binda stoftet. Har du papperstapet, glasfiberväv eller tidigare målade ytor följer du råden nedan:

  • SÅ HÄR GÖR DU ...

   1. Börja med att skydda golvet med papp/plast. Tvätta bort smuts och fett med målartvättmedlet. Använd gummihandskar. Tvätta nedifrån och upp. Skölj/tvätta rent uppifrån och ned. Iakttag försiktighet vid känsligare ytor som papperstapet. Låt underlaget torka ordentligt, samt se till att det sitter ordentligt fast.

   2.  Lösa tapetbitar och bubblor kan du skära upp och klistra om eller ta bort och spackla igen.

   3. Spackla igen hål, tapetskarvar och andra ojämnheter. För att få ett bra resultat krävs att underlaget är helt jämnt. OBS, slipa och spackla inte om tapeten har ytstruktur.

   4.  Bryt strömmen. Skruva bort skyddsdosor över kontakter och strömbrytare.

   5. Börja med att måla hörn, maskera av de ytor du vill skydda med tejpen, sparmåla med pensel och elementroller mot tak och golv samt kontakter och dörrfoder.

   6. Rolla upp ca 1 m väggbredd, använd ordentligt med färg. Avsluta med att rolla uppifrån och ner i jämna drag. Måla alltid dubbla skikt för bästa täckning och tvättbarhet, låt torka emellan.

  • TIPS FÖR ETT BRA RESULTAT ...

   Se till att fylla på tråget med jämna mellanrum, rullen ska inte bli torr/fläckvis torr. Ett vanligt fel man gör är att ta för lite färg på rullen, då riskerar resultatet att bli flammigt.

   Gå inte tillbaka och ”bättra på” halvtorr färg, det blir då annan yta än runt omkring
   Arbeta metodiskt med ett fält/område i taget. Avsluta alltid med att rolla uppifrån och ner i jämna drag för att undvika flammighet, det är särskilt viktigt om färgen har grov struktur.

   Försök att måla så nära kanter som möjligt med elementrollern för att få samma struktur nära kanterna som på övriga väggytan.

   Vid färgavgränsningar som fondväggar till exempel, måla först med bottenfärgen vid/på färgkanten, låt torka. Måla därefter dekorfärgen, avlägsna försiktigt tejpen medan dekorfärgen är våt.

   LYCKA TILL!

 • MÅLA INNE – DÖRRAR
  • INLEDNING ...

   Ge dina gamla dörrar ett nytt liv. Hela huset får ett lyft om slitna dörrar fräschas upp och målas. Det är inte svårt att få ett bra resultat, men du måste vara noggrann.

   Vi ger dig våra bästa tips för hur du får både spegeldörrar och släta dörrar fina. Se till att använda rätt verktyg så blir det slätt och fint.

  • DET HÄR BEHÖVER DU ...

   – Målartvätt
   – Grundfärg
   – Målarfärg

   VERKTYG:
   – Slippapper + kloss
   – Trasa
   – Pensel av syntetborst, gärna en smal (ca 35-40 mm)
   – Roller
   – Moddlare, bred platt pensel att eftersläta med

  • SÅ HÄR GÖR DU – SLÄTA DÖRRAR ...

   SLÄTA DÖRRAR

   1. Skruva bort allt som inte ska målas, som handtag och beslag.

   2. Du kan välja att haka av dörren. Lägg i så fall skyddsplast under och luta den mot en vägg. Finns inte möjlighet till detta låter du den sitta kvar.

   3. Tvätta dörren med målartvätt för att få bort fett och smuts.

   4. Om dörren är blank är det bra att slipa den med ett fint sandpapper. Damma då av ytan ordentligt innan du börjar måla.

   5. Måla kanterna på dörren med lackpenseln Om det kommer färg på framsidan och baksidan på dörren, torka direkt med en fuktad trasa så att färgen inte torkar och bildar klumpar.

   6. Måla sedan dörren. Enklast är att använda en miniroller av filt, och sedan släta ut färgen med en moddlare, en bred platt pensel.
   Dela upp dörren i tre sektioner, börja längst ner och måla uppåt. Rolla först en tredjedel av dörren, och släta efter med den breda penseln, och gå sedan vidare till nästa tredjedel.
   Eftersläta uppifrån och ned. Det syns inte var du lyfter penseln, men det syns var du sätter ner den i våt färg. Om du väntar för länge med att eftersläta finns det risk att färgen hinner torka och det blir randigt.

   7.  När du målar översta tredjedelen är ett bra tips att släta med penseln på tvären istället för uppifrån och ned, så slipper du rinningar.

   Börja annars någon millimeter under överkanten på dörren, risken är annars att du ”skrapar av” färg på kanten av dörren, som sedan börjar rinna neråt.

   8. Följ färgens instruktioner om torktid och antal lager.

  • SÅ HÄR GÖR DU – SPEGELDÖRRAR ...

   SPEGELDÖRRAR

   Följ steg stegen för släta dörrar ovan, men måla lister och speglar först. Måla sedan över, mellan och under speglarna, och till sist sidorna på dörren.  

   Sätt tillbaka dörren och skruva dit handtag och beslag igen. Grattis till din nya fina dörr

  • ATT TÄNKA PÅ ...

   Underarbetet är viktigt. Ett dåligt underarbete gör resultatet dåligt. Räkna med att två tredjedelar av tiden ska läggas på underarbete. En lite för grov slipning blir svår att dölja med färgen, slipdragen kommer att synas.

   Tänk på att ha bra belysning. Ofta målar man under hösten/vintern och då är det ännu sämre belysning. Dålig belysning ger lätt ett ojämnt resultat, så sätt upp en extra lampa.

   LYCKA TILL!

 • MÅLA INNE – KÖKSLUCKOR
  • INLEDNING ...

   Köksluckor är en stor del av utseendet i ett kök. Att måla dem ger köket ett helt nytt intryck.
   Det är inte svårt att måla köksluckorna, var noga med förberedelserna innan du målar och använd rätt verktyg, så kommer dina nymålade luckor bli riktigt fina.

  • DET HÄR BEHÖVER DU ...

   – Målartvätt
   – Grundfärg
   – Målarfärg

   VERKTYG:
   – Slippapper + kloss
   – Pensel av syntetborst (gärna en smal, ca 35-40 mm)
   – Roller
   – Moddlare, bred platt pensel att eftersläta med

  • SÅ HÄR GÖR DU ... Del 1

   1. Lyft av köksluckan. Lägg skyddsplast under och luta den mot en vägg eller lägg den på en plan yta.

   2. Tvätta luckan med målartvätt, för att få bort fett och smuts.

   3. Om luckan är blank är det bra att slipa den med ett fint sandpapper. Damma då av ytan ordentligt innan du börjar måla.

   4. Måla bakkant och överkant på luckan.

   5. Häng tillbaka luckan och måla återstående kanter.

  • SÅ HÄR GÖR DU ... Del 2

   Fortsättning ...

   6. Måla insidan av luckan. Enklast är att använda en miniroller filt och sedan släta ut färgen med en moddlare, en platt bred pensel. Rolla ungefär halva luckan, och släta sedan efter med penseln. Det får inte gå för lång tid, då hinner färgen torka och det blir randigt. Eftersläta uppifrån och ned. Det syns inte var du lyfter upp penseln, men det syns var du sätter ner den i våt färg. När insidan av luckan är klar, tänk på att lägga någonting mellan hyllan och luckan så att inte luckan stängs och färgar av sig.

   7. När du målar översta delen av luckan är ett bra tips att släta med penseln på tvären istället för uppifrån och ned, så slipper du rinningar. Börja annars någon millimeter under överkanten på dörren, risken är annars att du ”skrapar av” färg på kanten av dörren, som sedan börjar rinna neråt.

   8. Följ färgens instruktioner om torktid och antal lager.

  • ATT TÄNKA PÅ ...

   Underarbetet är viktigt. Ett dåligt underarbete gör resultatet dåligt. Räkna med att två tredjedelar av tiden ska läggas på underarbete. En lite för grov slipning blir svår att dölja med färgen, slipdragen kommer att synas.

   Se till att ha bra belysning. Ofta målar man under hösten/vintern och då är det ännu sämre belysning. Dålig belysning ger lätt ett ojämnt resultat, så sätt upp en extra lampa.

   LYCKA TILL!

 • MÅLA UTE – HUS
  • INLEDNING ...

   Dags att måla om huset? Om färgen flagnar är det dags att måla om. Ju längre tid det går mellan målningarna av din fasad, desto svårare blir det att måla igen.
   Se över fasaden och planera ditt arbete väl innan du sätter igång. Lägg 2/3-delar av den totala arbetstiden på grundarbete så förbereder du fasaden på bästa sätt för att få ett bra slutresultat.

  • DET HÄR BEHÖVER DU ...

   – Utomhusfärg (eventuellt olja, grundfärg och täckfärg, hör med din färghandlare vad du behöver till just din fasad).
   – Nitor Alg och Mögeltvätt alt. Nitor Fasadtvätt

   VERKTYG:
   – Fasadpenslar (bra penslar tar upp mer färg, vilket gör att du sparar 30-40% av målningstiden. De lägger också på färgen jämnare)
   – Mindre penslar till fönster
   – Eventuellt roller (spar mycket tid. Måste alltid efterstrykas med pensel)
   – Förlängningsskaft
   – Tvättborste
   – Svamp
   – Skrapa
   – Stålborste/kvast
   – Slippapper
   – Täckplast
   – Tejp
   – Stege
   – Burkhållare
   – Handskar

  • SÅ HÄR GÖR DU – Grundarbete för redan målade träfasader ...

   1. Se över fasaden och planera ditt arbete väl innan du sätter igång. Rådgör med din färghandlare för att få rätt färg till just din fasad.

   2. Se till att du har bra verktyg och stabila stegar och ställningar.

   3. Täck sådant som inte ska målas, tänk även på att täcka växter intill huset innan du börjar måla.

   4. Rengör tidigare målade fasader med fasadtvätt eller alg- och mögeltvätt om det behövs. Använd gärna högtryckstvätt. Tvätta nedifrån och upp. Skrubba ordentligt på hårt nedsmutsade ytor. Skölj noga med vatten och låt ytan torka ordentligt (det kan ta någon vecka).

   5. Skrapa bort eventuell lös färg. Mycket blanka ytor kan behöva slipas eller stålborstas för att färgen ska fästa ordentligt.

   6. Spackla eventuella sprickor.

  • SÅ HÄR GÖR DU – Grundarbete för nya träfasader ...

   1. Tvätt, skrapning och slipning behövs ofta inte om träet är nytt. Borsta istället fasaden ren från damm och spindelnät.

   2. Skrapa bort kåda och andra eventuella ojämnheter.

   3. Lägg på grundolja på ändträ, i skarvar och runt spikhuvuden.

  • SÅ HÄR GÖR DU – Målning ...

   1. Lägg grundolja på ändträ och andra utsatta trärena ytor (t.ex skarvar i panel, runt spikhuvuden, etc).

   2. Grundmåla om det behövs (se färgtillverkarens rekommendationer).

   3. Täckmåla. Välj färg noga och fråga din färghandlare för att hitta rätt. Provmåla innan du målar hela huset, ofta ser färgprovet i butiken annorlunda ut när det kommer upp på en större yta.

   Det är viktigt att du målar hela fasaden, inte bara fläckar som ser ut att behöva målas, annars blir resultatet lätt flammigt.

   Låt torka och måla igen enligt färgtillverkarens rekommendationer. Tänk på att använda bra verktyg. Du kan spara 30-40% av målningstiden på att använda bra penslar. Bra penslar tar upp mycket färg, och du slipper doppa dem i burken lika ofta. Du får alltså ut längre penseldrag på färre dopp i burken och det sparar otrolig tid. Dessutom blir färglagret jämnare direkt.

  • TIPS ...

   1. Träet måste vara torrt när du sätter igång med målningen. Fuktkvoten ska ligga under 16%. Ibland kan du behöva vänta en-två veckor efter att du har tvättat huset, innan du kan börja måla.

   2. Måla inte när det kan bli regn eller dagg inom 6 timmar efter målningen.

   3. Måla inte i direkt solljus. Då torkar färgen för fort. Måla till exempel när solen är i moln eller har gått runt ett hörn. Lagom varma soliga eller halvmolniga försommardagar är perfekta för målning. Tidig höst är också bra för målning. Måla under "normal arbetstid" (mellan ca 9-17), så minskar du risken för att din nymålade fasad ska bli fuktig.

   4. Använd bra hjälpmedel som stegar och ställningar, så blir det enklare att nå överallt utan ansträngning. Att hyra en ställning är säkrare, och det sparar även på din kropp genom att du får en bekväm arbetsställning.

   5. Tänk på miljön och lämna färgrester, lösningsmedel och verktyg till en miljöstation.

   LYCKA TILL!

 • MÅLA UTE – FÖNSTER
  • DET HÄR BEHÖVER DU ...

   – Tvättmedel
   – Impregnerande grundolja
   – Utomhusgrundfärg
   – Latexfog
   – Fönsterkitt
   – Målarfärg, vanligtvis halvblank/blank
   – Lacknafta
   – Gummihanskar (till tvätt)
   – Svamp (till tvätt)
   – Färgskrapa
   – Kittkniv
   – Kittpistol
   – Pensel, rund eller oval

  • SÅ HÄR GÖR DU ...

   1. Börja med att tvätta bort smuts och fett. Använd gummihandskar. Skölj noga med vanligt vatten innan tvättmedlet har torkat in i underlaget (alkaliska tvättmedel kan etsa glas om det får sitta kvar).

   2. Skrapa bort all löst sittande färg och sprucket kitt. Se även över träets kondition och byt ut mjuka och rötskadade delar. Om tidigare målning är i dåligt skick måste den gamla färgen tas bort innan ommålning. Slipa bort poröst och grånat trä samt avrunda vassa kanter. Ta bort gamla tätningslister. Damma av de skrapade ytorna.

   3. Behandla alla trärena ytor med impregnerande grundolja. Lägg på oljan så länge träet suger, var speciellt noga på ändträ och knutpunkter. Torka bort överskottet som inte sugs in.

   4. Grundmåla alla omålade och renskrapade ytor med utomhusgrundfärg. Den ger god vidhäftning för slutfärgen och skyddar virket mot fukt.

   5. Laga sprickor och fogar med latexfog som är övermålningsbar.

   6. Lägg på fönsterkitt där du skrapat bort gammalt kitt. Jämna kittfalsen med hjälp av en kniv. Doppa kniven i vatten emellanåt så går arbetet lättare.

  • KLART FÖR MÅLNING ...

   1. Måla med blank eller halvblank färg i önskad kulör. Stryk flödigt vid första målningen och låt färgen gå ca 2 mm in på glasrutan. Torka bort färgstänk från rutan innan färgen torkat, alternativt ta bort med rakblad när färgen har torkat. Använder du maskeringstejp är det viktigt att ta bort tejpen när färgen fortfarande är våt, annars kan det blir svårt att få kanterna fina.

   2. Montera nya tätningslister.

   LYCKA TILL!

 • SPACKLA
  • INLEDNING ...

   Hål, ojämnheter och skarvar bör spacklas innan målning, för att resultatet ska bli slätt och fint.

  • DET HÄR BEHÖVER DU ...

   – Bredspackel (använd gärna två, en smalare och en bredare, för vägg- och takspackling)
   – Stålspackel
   – Japanspackel (för små hål och ojämnheter).
   – Slipkloss och slippapper
   – Spackel (hör med din färghandlare vilket spackel du ska använda till just ditt projekt)

  • SÅ HÄR GÖR DU ...

   1. Dra ut alla spikar och krokar

   2. Tvätta väggen eller föremålet som ska spacklas och målas

   3. Ta upp lite spackel på spackelspaden. Om du ska spackla mycket är det praktiskt att ha två spacklar, en smalare som du skrapar av överblivet spackel på, och en bredare som du lägger på spacklet på väggen med. Lägg inte på för mycket spackel, då blir det lätt ojämnt.

   4. Tryck ner spackel i hålet som ska täckas. Stryk ut spacklet över hålet så att ytan blir jämn.

   5. Ta bort spackelränder som kan uppstå bredvid hålet, om det har kommit för mycket spackel.

   6. Låt spacklet torka enligt tillverkarens rekommendationer. Eventuellt behöver du spackla en gång till.

   7. Slipa med sandpapper så att ytan blir jämn

    8. Borsta bort slipdamm och dammsug hela rummet ordentligt innan du börjar måla.

  • SÅ HÄR GÖR DU – Spackla gips eller spånskivor ...

   Omålade gips- och spånskivor behöver skarvspacklas.

   1. Slå in alla spikhuvuden

   2. Spackla spikhålen

   3. Lägg ett lager spackel i skarven mellan gips- eller spånskivorna. Spackla nedifrån och upp

   4. Sätt en skarvremsa i det våta spacklet och överspackla tunt

   5. Låt spacklet torka

    6. Gör slutspackling och låt torka

    7. Slipa om nödvändigt och torka bort dammet

  • ATT TÄNKA PÅ – Spacklade putsade väggar ...

   1. Borsta bort all lös puts med borste eller kvast.

   2. Fukta hål och skador som ska spacklas, med vatten

   3. Spackla med en bredspackel, först från sida till sida och sedan uppifrån och ned.

  • TIPS ...

   1. Dammsug hela rummet ordentligt efter spackling och slipning. Om inte allt damm är borta är risken att det syns igenom när färgen läggs på.

   2. En stabil stege är bra att ha för att göra jobbet bra, och för att spara på kroppen.

   3. Börja högst upp när du ska spackla. Om både tak och väggar ska spacklas, börja med taket. På samma sätt som när du målar är det bättre att göra taket klart först, så att du inte riskerar färg, spackel eller slipdamm på nymålade väggar.

   4. Lägg hellre på fler tunna lager spackel än ett tjockt. Tjocka lager spackel torkar sakta, riskerar att spricka, och blir lättare ojämnt.

   5. Använd finkornigt sandpapper för bästa resultat.

   6. Ibland är det svårt att komma åt med en spackelspade, då kan du använda fingrarna istället.

   7. Du kan oftast på ett enkelt sätt få dina spacklar rena med vatten när du är klar.

   LYCKA TILL!

 • RENGÖRA PENSLAR/ROLLERS
  • INLEDNING ...

   Att rengöra penslar och rollers är inte svårt alls. För att få ett riktigt bra och hållbart resultat behöver du kvalitetsverktyg och tar du hand om dem har du en verktyg som fungerar bra länge.

  • VID PAUS MELLAN STRYKNINGAR ...

   Mäster har en smart och miljösmart rollerförvaring du kan använda mellan strykningar som håller rollern målningsbar i minst EN MÅNAD. Det vanliga sättet är annars att lägga penseln eller rollern i en plastpåse och knyta eller tejpa igen den, så håller den sig mjuk i ett par timmar eller tills nästa dag.

  • PENSLAR – vid längre uppehåll eller när du har målat klart ...

   1. Torka av så mycket färg som möjligt med hjälp av en trasa eller stryk av färgen mot färgburken, och ”måla torrt” på en tidning.

   2. Ställ penseln i vatten (om du har målat med vattenburen färg), eller målar/penseltvätt (om du har målat med alkydfärg), tills färgen har löst sig.

   3. Skölj penseln ordentligt med vatten och såpa tills den är helt ren.

   4. Smörj gärna in penseln med såpa, som får sitta kvar under förvaringen. När penseln sedan ska användas nästa gång ska penseln sköljas ur ordentligt.

   4. Förvara alltid penslar hängande. Om de står på borsten tappar de form.

  • ROLLERS – vid längre uppehåll eller när du har målat klart

   Om du inte har Mäster Rollerförvaring:

   1. Torka av så mycket färg som möjligt från rollern. ”måla torrt” på en tidning. Det finns en speciell rollerskrapa som kan användas för att få bort färg.

   2. Fyll i vatten (om du har målat med vattenburen färg) eller målar/penseltvätt (om du har målat med alkydfärg), och doppa rollern ordentligt i tråget.

   3. Skölj sedan rollern ordentligt med vatten och såpa tills den är helt ren. 

  • FÄRGRESTER – Glöm inte ...

   Färgrester ska alltid lämnas på miljöstation.

   Tack för att du tänker på miljön!